top of page
20190921_095017.jpg

Keskikosken tila

Me, Tuula ja Markku Lievonen, ostimme pienen tilan kodiksemme vuonna 1986. Tuula oli valmistunut puutarhuriksi muutama vuosi aiemmin, joten ajatuksena oli aloittaa marjan- ja vihannesten viljely torimyyntiä varten.


Tilaamme on viljelty ilman kemiallisia aineita vuodesta 1987 asti. Olimme silloin tämän alueen luomupioneereja. Viljelimme perunaa ja vihanneksia aluksi torilla, sitten tukkumyyntiin. Monien vaiheiden jälkeen lopetimme perunan- ja vihannesten viljelyn 2000-luvun alussa. Sen jälkeen maamme olivat hevosten laitumina, edelleen ilman väkilannoitteita ja torjunta-aineita.


Muutama vuosi sitten aloitimme puutarhaviljelyn uudelleen parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Teimme molemmat muita töitä, mutta maa ja sen viljely, viljely luonnollisesti, veti meitä taas puoleensa. Nyt kunnostelemme maita laitumien jäljiltä taas puutarhakasvien viljelyyn sopiviksi. Lähinnä ongelmana pitkäaikaisten nurmien jälkeen ovat monivuotiset rikkakasvit, joiden vähentämiseksi olemme kesannoineet maita lohko kerrallaan. Puhdas luonto ja ympäristö ovat meille tärkeitä, siksi maiden kunnostuskin tehdään mekaanisesti ilman rikkakasvien torjunta-aineita.


Viljelymme perustuu viljelykiertoihin, joissa on mukana palkokasveja typpeä sitomassa, sekä kateviljelyyn. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että viljelykasvien alle ja riviväleihin levitetään ruohosilppua, joka estää yksivuotisten rikkakasvien itämistä, säilyttää maan kosteuden ja ruokkii maan pieneliöstöä. Pieneliöt taas hajottavat ruohokatteen humukseksi, josta viljelykasvit saavat ravinteita. Ruokimme siis maan pieneliöitä, jotka puolestaan lannoittavat viljelykasvimme. Näin viljely on hyvin ympäristö- ja ilmastoystävällistä ja saamme tuotettua kuluttajille maistuvia ja puhtaita tuotteita


Tuotteitamme markkinoimme torilla, erilaisissa toritapahtumissa ja Rekossa. 2020 kasvukaudella aloitimme myös kumppanuusmaatilana, jolloin asiakkaat voivat ostaa jo keväällä osuuden ensi kesän sadosta.

Keskikosken tila: About
bottom of page